[Fir2_tr] XSD 3.0 egyeztetés

Makrai Zsolt (SDA) makrai.zsolt at sdainformatika.hu
2013. Jan. 31., Cs, 15:19:04 CET


Szia!

 

Egy gyors kerdes a MeghirdethetoKepzesek-kel kapcsolatban. Nem latok semmilyen intezmenyi kapcsolatot naluk? Arra nem lesz szukseg?

Honnan tudhatjuk azt, hogy egy adott intezmeny milyen kepzeseket hirdethet meg? Ezt ugy tudjuk majd leszurni, hogy azon kepzeseket hirdetheti meg, amelyekhez csak olyan kepzeselemek tartoznak, amelyek az intezmenyhez nyilvantartott szakok kozott szerepelnek? Ha igy szurom majd le, akkor az helyes eredmenyt ad?

 

Üdvözlettel,

 

Makrai Zsolt | fejlesztési vezető

 

SDA Informatika Zrt. | www.sdainformatika.hu <http://www.sdainformatika.hu/> 

1111 Budapest, Budafoki út 59. 

Tel.:  +36 1 209 4748  Fax:  +36 1 386 6022

VOIP: +36 1 463 4061;  +36 1 463 4062; +36 1 463 4063    

Mobil: +36 20 9293933  E-mail: makrai.zsolt at sdainformatika.hu

 

  SDA Informatika Zártkörűen Működő Részvénytársaság

   Székhely: 2030 Érd, Retyezáti u. 46.

   Cégjegyzékszám: bejegyezve a Pest Megyei Bíróság mint Cégbíróságon Cg. 13-10-041083 szám alatt

 

Mentse a fájlokat és az erdőket! Csak akkor nyomtasson, ha tényleg szükséges.

Magyarországon évente 830 ezer tonna papírt használunk, ez legkevesebb 10 millió fa életébe kerül.

 

From: fir2_tr-bounces at maillist.educatio.hu [mailto:fir2_tr-bounces at maillist.educatio.hu] On Behalf Of Köblös István
Sent: Wednesday, January 30, 2013 4:09 PM
To: Fir2_tr at maillist.educatio.hu
Subject: [Fir2_tr] XSD 3.0 egyeztetés

 

Sziasztok!

 

A beérkezett észrevételekre küldöm a válaszokat. Általánosságban annyit szeretnék kiemelni, hogy az EDIG nem csak a FIR-rel van kapcsolatban. A közoktatási diákigazolványok miatt számos más kapcsolódása van, és bármilyen strukturális módosítás sok egyeztetést, fejlesztést igényel a közoktatási adatküldő rendszerekben is. Emiatt az EDIG-FIR egységesítéseket csak részben tudjuk elvégezni.

 

A leírtaknak megfelelő új XSD verziót hamarosan küldöm.

 

- FIRPublikaltHallgatoSzemelyesAdatokType/FIROktatasiAzonositoVegleges: itt az XSD-beli leírás "oktato"-t említ "hallgato" helyett

Javítva

 

- FIRPublikaltFelvettKepzesElemType/NyilvantarottSzakKepzesElemID: itt a mezőnévből kimaratt egy "t": "tarTott"

Javítva

 

- diakban es az adatbejelentoben eltero a kov adatok kezelese : nevsorrend, az illeto neme, allampolgarsag. a nemet es nevsorrendet lehetne az xsd-ben is megadni tipussal, ezek nem nagyon valtoznak, az allampolgarsagnal talan lehetne mind a 2 helyen torzsadatbol dolgozni

Az EDIG és FIR2 két külön rendszer, az adatok ilyen különbözősége most megmarad.

 

- FIRStatuszLekerdezesValasz unez ki h megint egyesevel fog visszajonni, a hallgatoi es oktatoi adle-nel mar megvan : <xs:element name="Hallgato" type="FIRPublikaltHallgatoType" minOccurs="0" maxOccurs="unbounded">, uezt szeretnenk kerni a statuszok valaszaihoz is

Tömbösítettük a FIR StátuszLekérdező válaszokat is az XSD-ben.

 

- új Bejelentési elem: FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:TanulmanyiJogviszonyok/hlg:TanulmanyiJogviszony/hlg:FelvettKepzesek/hlg:FelvettKepzes/hlg: FelveteliKepzesElemek

Erre pl BSZKGYO miatt (ahol két SPC esetén nem egyértelmű a felvételi) és a meghirdethető képzés ID számítás miatt van szükség, igaz?

A FelveteliKepzesElemek részt töröltük, helyette a MeghirdethetoKepzes-re kell hivatkozni a FelvettKepzes-ben.

 

- FIRTudomanyagakType / TudomanyagID - FIR2SZNYBACK-306 nem oldódott meg.

Az új XPATH forma megoldja ezt.

 

- FIROklevelTudomanyosBesorolasokType / TudomanyosBesorolasID - FIR2SZNYBACK-349 nem oldódott meg.

Az új XPATH forma megoldja ezt.

 

- IgazolvanyIgenylesTorzsType / Nev - FIR2SZNYBACK-419 nem oldódott meg teljesen: NevType és FIRNevType nem egységes (vezetéknév kötelezősége és előnév)!

Az EDIG és FIR2 két külön rendszer, az adatok ilyen különbözősége most megmarad.

 

- Hallgató/Oktató adatlekérdezésnél továbbra is minden egyes hallgatónál/oktatónál meg kell adnunk egy KerelemID-t, de úgy látom a válaszban már annyira tömbösítve válaszoltok, hogy a KerelemID nem is szerepel a válaszban. Vagyis igazából nem lehet tudni, hogy melyik kérelmünkre válaszoltok.

Ez véletlenül kimaradt. Javítottuk.

 

- Megmaradt a 100-as limit a hallgató/oktató adatlekérdezésnél, vagyis egyszerre legfeljebb 100-ra kérdezhetünk rá. A válasznál viszont nincs már ilyen limit, vagyis egyszerre küldhettek többszáz választ. Miért van ez a kettősség? Ha a szerver nem képes egyszerre nagyobb tömeget feldolgozni, akkor a szerényebb teljesítményű kliensnek se kelljen.

Pusztán az az oka, hogy elég legyen egy helyen állítani a korlátot. A válaszban mindig pontosan annyi adatválaszt küldünk, amennyit kérdeztek.

 

- Nekünk jobban tetszett az eddigi válaszolási módszer, ahol egyenként küldtétek a választ a hallgatói/oktatói adatlekérdezésre. Szeretnénk, ha továbbra is lenne lehetőségünk arra, hogy így kapjuk a választ, és nem kellene emiatt újra átírni az érintett programrészt. Akár egy lekérdezéskor megadott mezővel is jelezhetnénk, hogy egyenként kérjük a válaszokat.

Egy ilyen kapcsoló tovább bonyolítaná a már eddig sem egyszerű XSD-t és a kommunikáció átláthatóságát, ezen felül a megvalósítás is bonyolultabb. Korábbi kérések nyomán alakítottuk át így a kommunikációt, nem valósítjuk meg kétféleképpen a válaszok küldését.

 

- NevType és FIRNevType kettősség továbbra is megmaradt. Korábban már jeleztük a problémát.

Az EDIG és FIR2 két külön rendszer, az adatok ilyen különbözősége most megmarad.

 

- Országkódokat továbbra is kétféleképpen kell küldeni ( 3 betűs kód, vagy azonosítószám ). Korábban már jeleztük a problémát.

Az EDIG és FIR2 két külön rendszer, az adatok ilyen különbözősége most megmarad, de terítjük mind az azonosítót, mint a 3 betűs kódot adatterítésnél.

 

- Irányítószámnál csak a FIRMagyarorszagiCimType-nál rövidítettétek 50-ről 10-re az irányítószámot, FIRKulfoldiCimType-nál maradt 50 a maximális hossz. Diákigazolványigényléskor viszont külföldi címnél is max. 10 karakter van megengedve.

Módosítottuk 10 karakteresre.

 

- Irányítószámnál a legtöbb helyen nincs megadva minimális hossz, de valamiért a diákigazolványigénylés külföldi címénél minimum 2 karaktert kell megadni.

Az EDIG és FIR2 két külön rendszer, az adatok ilyen különbözősége most megmarad.

 

- Diákigazolvány részben továbbra is több olyan blokk van, ami sehová sincs bekötve. Például vonalkóddal kapcsolatos részek. Ha már takarításm, akkor jó volna, ezek ha kikerülnének az xsd-ből.

Mivel a diákigazolvány részeket KIR-es környezetben is használjuk, nem válogatjuk ki a FIR által nem használt típusokat.

 

- Új szótárelemekre hivatkozik az XSD ( pl. OKTAZONVEGLEGES ). Hol érhetjük el az új Szótárt? Enélkül bizonyos módosításokat nehéz megítélni.

A SZOTAR táblába hamarosan be fog kerülni. Az értékkészlet: I = 'igen, végleges'; N = 'nem, emberi megerősítés szükséges'; H = 'hibás, adathiba miatt nem osztunk oktazont'; üres = a személykereső még nem futott rá

 

- A FIRAdatLekerdezesValasz/HallgatoAdatValaszok/hlg:HallgatoAdatValasz és FIRAdatLekerdezesValasz/OktatoAdatValaszok/okt:OktatoAdatValasz node-okba szeretnénk visszakérni a KerelemID attribútumot, mert ezzel azonosítjuk be, hogy melyik kérelmünkre érkezett meg a válasz

A KerelemID visszakerült. Véletlenül került törlésre.

 

- A FIRAdatLekerdezesValasz/HallgatoAdatValaszok/hlg:HallgatoAdatValasz/hlg:Hallgato elem (és az oktatós megfelelője) ismétlődhet. Ennek mi az oka? Ez már az előző XSD verziókban is így volt és azt hittük azért, mert jöhetne egy válaszban több hallgató is. Viszont az új verzióban másképp lett megoldva a több hallgató küldése, így továbbra sem értjük, hogy hogyan kell értelmeznünk és feldolgoznunk ezt az ismételhetőséget.

A lekérdezésben lehet oktatási azonosítóra is szűrni. Ilyen esetben előfordulhat, hogy az intézményben két külön rekordon is ugyanaz a hallgató szerepel, így két hallgatói rekordot kell visszaadni a válaszban. 

 

 

Köblös István

ConSense Informatikai Tanácsadó Kft.

1119 Budapest, Petzvál József u. 44. | +36 20 421 7423 | www.consense.hu <http://www.consense.hu> 

 

 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://polar.educatio.hu/pipermail/fir2_tr/attachments/20130131/10ba53fa/attachment-0001.htm 
--------- következő rész ---------
Egy nem text típusú csatolt állomány át lett konvertálva...
Név: nem elérhető
Típus: image/png
Méret: 3989 bytes
Leírás: image001.png
Url : http://polar.educatio.hu/pipermail/fir2_tr/attachments/20130131/10ba53fa/attachment-0002.png 
--------- következő rész ---------
Egy nem text típusú csatolt állomány át lett konvertálva...
Név: nem elérhető
Típus: image/png
Méret: 268 bytes
Leírás: image002.png
Url : http://polar.educatio.hu/pipermail/fir2_tr/attachments/20130131/10ba53fa/attachment-0003.png 


További információk a(z) Fir2_tr levelezőlistáról