[Fir2_tr] hibajegyek a FIR-ben

Stéger Csilla Steger.Csilla at oh.gov.hu
Thu Sep 27 21:56:44 CEST 2012


Kedves TR Fejlesztők!

A tegnap küldött hibajegyekkel kapcsolatos információkat ma estig kértük, hogy küldjétek, sajnos nem kaptunk senkitől. Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni a FIR normális működtetése, üzemeltetése és használatba vétele felé, alapvető szükséglet, hogy a tegnapi levélben leírt, ágazati szinten érthetetlen és értelmetlen hibajegyeket a rendszerből kiirtsuk, vagy legalábbis ezek számát nagyságrenddel csökkentsük.

Szeretnénk ebben mielőbb lépni, és mivel úgy tűnik nem az e-mail lesz ehhez a legmegfelelőbb forma, ezért

2012. október 3-án szerdán 10 órakor egy egyeztetést tartanánk (Szalay u.-ban a 101-es tárgyalóban), melyre ezúton hívunk meg benneteket.

Várom visszajelzéseteket mind az alábbi problémával, mind a részvétellel kapcsolatban,
Üdvözlettel,
Stéger Csilla
________________________________
Feladó: Stéger Csilla
Küldve: 2012. szeptember 26. 11:46
Címzett: fir2_tr at maillist.educatio.hu
Tárgy: hibajegyek a FIR-benKedves Fejlesztők!

Az éles rendszeren fennálló hibák elemzésének eredményei által szeretnék kérni Benneteket, az alábbi hibajegyek esetében jelezzetek vissza, hogy

1.    áll-e fenn olyan ismert adatküldőbeli probléma, ami a hibát okozhatja?

2.    okozhatja-e az a hibát, hogy az adatküldő az adott adatkörében még nem képes adatot adni (pl. hiányzik valamilyen szükséges konverzió, fejlesztés)?

3.    valós-e, hogy ilyen mértékű-e az intézményi rendszerekben ezen adatok hiánya?

4.    láttok-e olyan ismert intézményi, feltöltöttségbeli, stb. problémát, mely indokolhatja az alábbi hibákat?

Az alábbi 7 érintett szabályok az összes jelenleg fennálló hibajegy 46,82%-át adja.

H0102: A hallgató képzésének finanszírozási formája nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:TanulmanyiJogviszonyok/hlg:TanulmanyiJogviszony/hlg:FelvettKepzesek/hlg:FelvettKepzes/hlg:FelvettKepzesiIdoszakok/hlg:FelvettKepzesiIdoszak/hlg:FinanszirozasiForma)

1.    a hibaestek több mint 95%-át ad adja az, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a képzési időszak rekordok 48,63%-ában NULL ezen mező értéke).

2.    a maradék hibaeset abból adódik, hogy a 2012/13/1 félévben államilag támogatott vagy költségtérítéses illetve a 2011/12/2 vagy ezen félévet megelőző félévben állami ösztöndíjas finanszírozási forma került megadásra.

H101: A hallgató státusza nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:TanulmanyiJogviszonyok/hlg:TanulmanyiJogviszony/hlg:FelvettKepzesek/hlg:FelvettKepzes/hlg:FelvettKepzesiIdoszakok/hlg:FelvettKepzesiIdoszak/hlg:Statusz)

1.    a hibaesetek minden esetben abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a képzési időszak rekordok 47,54%-ában NULL ezen mező értéke)

H0133: A kiadott okirat típusa nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:KiadottOkiratok/hlg:KiadottOkirat/hlg:Tipus)

1.    a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a kiadott okirat rekordok 71,35%-ában NULL ezen mező értéke)

H0107: Az elismert kreditek száma nincs megadva. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:TanulmanyiJogviszonyok/hlg:TanulmanyiJogviszony/hlg:FelvettKepzesek/hlg:FelvettKepzes/hlg:FelvettKepzesiIdoszakok/hlg:FelvettKepzesiIdoszak/hlg:OsszesMegszerzettKredit)

1.    a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a képzési időszak rekordok 42,18%-ában NULL ezen mező értéke)

2.    a FIR a következőképp értelmezi a NULL és a 0 értékeket

a.    NULL: nem tudjuk, hogy a hallgatónak mennyi az elismert kreditszáma

b.   0: a hallgatónak nem volt elismert kreditje

H0106: A teljesített kreditek száma nincs megadva. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:TanulmanyiJogviszonyok/hlg:TanulmanyiJogviszony/hlg:FelvettKepzesek/hlg:FelvettKepzes/hlg:FelvettKepzesiIdoszakok/hlg:FelvettKepzesiIdoszak/hlg:OsszesElismertKredit)

1.    a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a képzési időszak rekordok 42,07%-ában NULL ezen mező értéke)

2.    a FIR a következőképp értelmezi a NULL és a 0 értékeket

a.    NULL: nem tudjuk, hogy a hallgatónak mennyi a teljesített kreditszáma

b.   0: a hallgatónak nem volt teljesített kreditje

H0129: A hallgatói bizonyítvány foka nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:HozottDokumentumok/hlg:HozottDokumentum/hlg:Fok)

1.    a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a hozott dokumentum rekordok 99,5%-ában NULL ezen mező értéke)

H0123: A hozott dokumentum típusa nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:HozottDokumentumok/hlg:HozottDokumentum/hlg:Tipus)

1.    a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a hozott dokumentum rekordok 99,5%-ában NULL ezen mező értéke)


A szabályokat folyamatosan elemezzük, és ha látunk hasonlóan kiugró vagy hibás értelmezésre utaló jeleket, akkor azokat is jelezzük felétek. A hibajegyek mennyisége jelenleg elemezhetetlenné teszi az adathibákat, hiszen több millió nem valós hibajegyet eredményez a rendszerben.

Kérjük, hogy a fentiekről minden tanulmányi rendszer csütörtök estig adjon visszajelzést, hogy közösen feltárhassuk a probléma valódi okát. Ha szükséges, akkor a jövő hét szerdára tudunk egy személyes egyeztetést is szervezni.

Üdv,
Stéger CsillaMore information about the Fir2_tr mailing list