[Fir2_tr] hibajegyek a FIR-ben

Oláh Krisztina (SDA) olah.krisztina at sdainformatika.hu
Thu Sep 27 18:51:36 CEST 2012


Kedves Csilla!

 

Az egyes pontok alá írom a válaszainkat.

 

Üdvözlettel:

 

Oláh Krisztina | terméktámogatási vezető

 

SDA Informatika Zrt. | www.sdainformatika.hu 

1111 Budapest, Budafoki út 59. 

Tel.:  +36 1 209 4748  Fax:  +36 1 279 0001 

VOIP: +36 1 463 4061;  +36 1 463 4062; +36 1 463 4063    

Mobil: +36 20 479-5142  E-mail: olah.krisztina at sdainformatika.hu

 

 SDA Informatika Zártkörűen Működő Részvénytársaság

   Székhely: 2030 Érd, Retyezáti u. 46.

   Cégjegyzékszám: bejegyezve a Pest Megyei Bíróság mint Cégbíróságon Cg. 13-10-041083 szám alatt

 

Mentse a fájlokat és az erdőket! Csak akkor nyomtasson, ha tényleg szükséges.

Magyarországon évente 830 ezer tonna papírt használunk, ez legkevesebb 10 millió fa életébe kerül.

 

 

-----Original Message-----
From: fir2_tr-bounces at maillist.educatio.hu [mailto:fir2_tr-bounces at maillist.educatio.hu] On Behalf Of Stéger Csilla
Sent: Wednesday, September 26, 2012 11:46 AM
To: fir2_tr at maillist.educatio.hu
Subject: [Fir2_tr] hibajegyek a FIR-ben

 

 

 

Kedves Fejlesztők!

 

Az éles rendszeren fennálló hibák elemzésének eredményei által szeretnék kérni Benneteket, az alábbi hibajegyek esetében jelezzetek vissza, hogy

 

1.    áll-e fenn olyan ismert adatküldőbeli probléma, ami a hibát okozhatja?

 

2.    okozhatja-e az a hibát, hogy az adatküldő az adott adatkörében még nem képes adatot adni (pl. hiányzik valamilyen szükséges konverzió, fejlesztés)?

 

3.    valós-e, hogy ilyen mértékű-e az intézményi rendszerekben ezen adatok hiánya?

 

4.    láttok-e olyan ismert intézményi, feltöltöttségbeli, stb. problémát, mely indokolhatja az alábbi hibákat?

 

Az alábbi 7 érintett szabályok az összes jelenleg fennálló hibajegy 46,82%-át adja.

 

H0102: A hallgató képzésének finanszírozási formája nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:TanulmanyiJogviszonyok/hlg:TanulmanyiJogviszony/hlg:FelvettKepzesek/hlg:FelvettKepzes/hlg:FelvettKepzesiIdoszakok/hlg:FelvettKepzesiIdoszak/hlg:FinanszirozasiForma)

 

1.    a hibaestek több mint 95%-át ad adja az, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a képzési időszak rekordok 48,63%-ában NULL ezen mező értéke).

 

Rendszerünkben ez kötelező mező, ezért legjobb tudomásunk szerint csekély számban fordulhat elő nálunk ilyen hiba. Ha lehetséges ránk vonatkozóan tudnátok egy számosság és intézménypárt jelezni, hogy meg tudjuk vizsgálni.

 

2.    a maradék hibaeset abból adódik, hogy a 2012/13/1 félévben államilag támogatott vagy költségtérítéses illetve a 2011/12/2 vagy ezen félévet megelőző félévben állami ösztöndíjas finanszírozási forma került megadásra.

 

Tudomásunk szerint e közül nálunk csak olyan fordulhatna elő, hogy a 2012/13/1-es félévre államilag támogatott vagy költségtérítéses forma került beállításra. Ennek az lehet az oka, hogy a gólya konverzió óta nem rendezte az intézmény a finanszírozási formákat. Ha lehet itt is szeretnénk adatokat kapni a vizsgálathoz, mert megpróbálunk segíteni, akinél előfordul.

 

H101: A hallgató státusza nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:TanulmanyiJogviszonyok/hlg:TanulmanyiJogviszony/hlg:FelvettKepzesek/hlg:FelvettKepzes/hlg:FelvettKepzesiIdoszakok/hlg:FelvettKepzesiIdoszak/hlg:Statusz)

 

1.      a hibaesetek minden esetben abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a képzési időszak rekordok 47,54%-ában NULL ezen mező értéke)

 

Rendszerünkben ez kötelező mező, ezért legjobb tudomásunk szerint csekély számban fordulhat elő nálunk ilyen hiba. Ha lehetséges ránk vonatkozóan tudnátok egy számosság és intézménypárt jelezni, hogy meg tudjuk vizsgálni.

 

H0133: A kiadott okirat típusa nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:KiadottOkiratok/hlg:KiadottOkirat/hlg:Tipus)

 

1.      a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a kiadott okirat rekordok 71,35%-ában NULL ezen mező értéke)

 

A kiadott okiratot jelenleg még nem adjuk fel.

 

H0107: Az elismert kreditek száma nincs megadva. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:TanulmanyiJogviszonyok/hlg:TanulmanyiJogviszony/hlg:FelvettKepzesek/hlg:FelvettKepzes/hlg:FelvettKepzesiIdoszakok/hlg:FelvettKepzesiIdoszak/hlg:OsszesMegszerzettKredit)

 

1.    a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a képzési időszak rekordok 42,18%-ában NULL ezen mező értéke)

 

2.    a FIR a következőképp értelmezi a NULL és a 0 értékeket

 

a.    NULL: nem tudjuk, hogy a hallgatónak mennyi az elismert kreditszáma

 

b.   0: a hallgatónak nem volt elismert kreditje

 

Jelenleg null értékkel töltjük.

 

H0106: A teljesített kreditek száma nincs megadva. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:TanulmanyiJogviszonyok/hlg:TanulmanyiJogviszony/hlg:FelvettKepzesek/hlg:FelvettKepzes/hlg:FelvettKepzesiIdoszakok/hlg:FelvettKepzesiIdoszak/hlg:OsszesElismertKredit)

 

1.    a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a képzési időszak rekordok 42,07%-ában NULL ezen mező értéke)

 

2.    a FIR a következőképp értelmezi a NULL és a 0 értékeket

 

a.    NULL: nem tudjuk, hogy a hallgatónak mennyi a teljesített kreditszáma

 

b.   0: a hallgatónak nem volt teljesített kreditje

 

Jelenleg null értékkel töltjük. 

 

 

H0129: A hallgatói bizonyítvány foka nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:HozottDokumentumok/hlg:HozottDokumentum/hlg:Fok)

 

1.      a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a hozott dokumentum rekordok 99,5%-ában NULL ezen mező értéke)

 

Amennyiben van és feladható, akkor vizsgálunk az értékkészlet helyességére. Ha van ellenpélda, akkor azt megvizsgáljuk.

 

H0123: A hozott dokumentum típusa nincs megadva vagy értékkészlet-hibás. (FIRBejelentesKontener/HallgatoBejelentes/hlg:Hallgato/hlg:HozottDokumentumok/hlg:HozottDokumentum/hlg:Tipus)

 

1.    a hibaesetek abból adódnak, hogy NULL érték jön az adott mezőre (a hozott dokumentum rekordok 99,5%-ában NULL ezen mező értéke)

 

Amennyiben van és feladható, akkor vizsgálunk az értékkészlet helyességére. Ha van ellenpélda, akkor azt megvizsgáljuk.

 

A szabályokat folyamatosan elemezzük, és ha látunk hasonlóan kiugró vagy hibás értelmezésre utaló jeleket, akkor azokat is jelezzük felétek. A hibajegyek mennyisége jelenleg elemezhetetlenné teszi az adathibákat, hiszen több millió nem valós hibajegyet eredményez a rendszerben.

 

Kérjük, hogy a fentiekről minden tanulmányi rendszer csütörtök estig adjon visszajelzést, hogy közösen feltárhassuk a probléma valódi okát. Ha szükséges, akkor a jövő hét szerdára tudunk egy személyes egyeztetést is szervezni.

 

Üdv,

Stéger Csilla

_______________________________________________

Fir2_tr mailing list

Fir2_tr at maillist.educatio.hu <mailto:Fir2_tr at maillist.educatio.hu> 

http://polar.educatio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/fir2_tr <http://polar.educatio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/fir2_tr> 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://polar.educatio.hu/pipermail/fir2_tr/attachments/20120927/a3eab64e/attachment-0001.htm 


More information about the Fir2_tr mailing list