[Fir2_tr] Adatmodell

Burányi Péter Buranyi.Peter at dexter.hu
Wed Feb 22 20:43:52 CET 2012


Kedves István!

Köszönjük az anyagot, igyekeztünk tüzetesen áttanulmányozni, a megjegyzéseket a csatolt excel fájlba is visszavezettem. Technikai értelemben a legnagyobb problémánk az adatmodellel, hogy bizonyos kapcsolatoknál az ETR összetett kulcsokat használ, ezeket nehéz leképezni egyedi egész számértékké. Hasonló probléma merül fel azokban az esetekben, ahol ugyan nincsenek összetett kulcsok, de az ETR nem egy táblából szolgáltatja az adatokat (pl. azért, mert a FIR adatmodell korábban külön entitásként kezelte a most összevont adatköröket).
Az alábbiakban összefoglalom, hogy mely mezők esetében nehézkes az egész szám típusú egyedi azonosító használata.
A megoldás több féle lehet, az egyik nyilván az, hogy az ilyen esetek kezelésére bevezetünk valamilyen automatikusan generálódó egyedi azonosítót, a másik, hogy a FIR megenged nem szám típusú intézményi azonosítókat is. Azért hajlanék az utóbbira, mert a több táblából olvasás esetén nem lenne egyszerű visszavezetni az egyedi azonosítókat az eredeti rekordhoz.

Az érintett adatkörök:
- Hallgató képzése: összetett kulcs (hallgató + képzés) (ez több táblát is érint: hallgato_kepzese, hallgato_kepzese_idoszak, hallgatokepzese_kepzeselem)
- Előnyben részesítés: jelenleg több tábla, kulcsként az elonyben_reszesites_intezmenyi_azonosito+elony_azonosito funkcionálhat
- Kiadott okiratok: jelenleg több tábla, kulcsként a kiadott_okirat_intezmenyi_azonosito+kiadott_okirat_tipus funkcionálhat
- Képzéselem: ez a legproblémásabb adatkör, mivel a képzési elemeket többféle objektum is reprezentálhatja (pl. szakirány, minor képzés stb.), ezek külön táblákban vannak, ráadásul az egyes tábláknak összetett kulcsa is lehet.
- Oktató tudományos fokozata: összetett kulcs (oktató+tudományos fokozat)

További kérdések:


-     A személyes adatokkal kapcsolatos adatkörök (személyes adatok, értesítés, cím, nyelvtudás) bontva vannak oktatói és hallgatói adatok mentén. Ez talán nem annyira szerencsés az adatmodell szempontjából (és a tanulmányi rendszerek sem ebben a bontásban tartják nyilván). Ebből adódik a leírásban egy tévedés is: értesítési címeknél az oktatói adatoknál is "hallgató" szerepel a leírásokban.

-     Jó lenne látni a szótár elemeit, a biztipus és bizfokozat készletek pl. régóta kérdésesek és a jelenlegi modellben is több helyen előfordulnak.

-     Hasonlóképpen jó lenne látni a központi táblák tartalmát, az új struktúrának megfelelő hivatkozott táblák strukturálisan sem szerepel a jelenlegi leírásokban: KEPZES_ELEM, NYILVANTARTOTT_SZAK.

-     A képzéselemek "fölé" húzott képzés egységnek a FIR-ben nem is lesz megfeleltetése? Érzésem szerint a jelenlegi FIR-ben éppen ezt a szintet oldjuk fel a hallgatói képzés adatoknál (persze nem pontosan és nem anomáliáktól mentesen). Így a jelenleg nyilvántartott adatok leképezése is kérdéses számunkra az új struktúrára (vagy ez lenne a "NYILVANTARTOTT_SZAK helye?).

-     A doktorjelölti jogviszony csak egy képzéscsoport-hoz tartozik, a doktori oklevél viszont többhöz is tartozhat?

Üdv
Burányi Péter


From: fir2_tr-bounces at maillist.educatio.hu [mailto:fir2_tr-bounces at maillist.educatio.hu] On Behalf Of Köblös István
Sent: Monday, February 20, 2012 7:26 AM
To: Fir2_tr at maillist.educatio.hu
Subject: [Fir2_tr] Adatmodell

Kedves Kollégák!

Mellékelem a frissített adatmodell fájlokat. Várjuk az észrevételeket, különösen az alábbi kérdésekre:

*     van-e olyan adattartalma a modellnek, ami nem adható a tanulmányi rendszerből

*     az intézményi id-k adhatók-e, típusuk megfelelő-e

*     van-e olyan javaslatotok, ahol az adatok logikai kapcsolatain módosítanátok

Üdv,

István
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://polar.educatio.hu/pipermail/fir2_tr/attachments/20120222/b2f20e9d/attachment-0001.htm 
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: FIR_SZNY_logikai_adatmodell_TR_ETR.xlsm
Type: application/vnd.ms-excel.sheet.macroenabled.12
Size: 190148 bytes
Desc: FIR_SZNY_logikai_adatmodell_TR_ETR.xlsm
Url : http://polar.educatio.hu/pipermail/fir2_tr/attachments/20120222/b2f20e9d/attachment-0001.bin 


More information about the Fir2_tr mailing list